Het kwartetspel!
Van deze en vele, vele andere onderwerpen zijn kwartetspellen gemaakt.
Het kwartetspel bestaat al heel erg lang. Van de geschiedenis is weinig bekend maar er wordt algemeen aangenomen dat het een oer Hollands kaartspel is. zie ook mijn eerdere blog over de geschiedenis van het kaartspel
Iedereen kent het en iedereen heeft het ooit gespeeld.
Het kwartetspel wordt vaak als promotieartikel uitgegeven maar daarnaast zijn er ook heel veel (educatieve) kwartetspellen in omloop van televisieseries, (strip)boeken, films etc.etc.
Voor diegenen voor wie het kwartetspel lang geleden voor het laatst gespeeld hebben volgt hieronder een korte uitleg.
Het kwartetspel bestaat uit een veelvoud van 4 kaarten die samen een kwartet vormen.
Op een kaart staat de naam van de serie, de naam van de kaart en de namen van de 3 andere kaarten die bij dat kwartet horen.
Bijvoorbeeld het natuurkwartet (zie plaatje hieronder).
De serie 'Aarde' bestaat uit de 4 kaarten Zand, Bloemen, Bomen en Planten
voorbeeld van een kwartet |
Het kwartetspel wordt geschud en een voor een onder de spelers verdeeld (4 tot 6 spelers is het leukste).
De jongste speler begint en vraagt aan een willekeurige andere speler een kaart van een serie waarvan hij er al minstens eentje in zijn hand heeft.
Dat gaat op de volgende manier. "Mag ik van jouw (wijst speler aan) van de serie <naam kwartetserie>, de <naam kaart>?" Bijvoorbeeld, Mag ik van jou van de 'Aarde', de 'Bloemen'?
Als deze speler deze kaart heeft dan moet hij deze afgeven en mag de vrager aan dezelfde of andere speler een andere kaart vragen (van dezelfde of van een andere serie).
Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is de beurt van de vrager voorbij en neemt de speler aan wie het laatst om een kaart gevraagd is, de beurt over.
Het wordt spannend als je 3 kaarten van een kwartet in je hand hebt gekregen en net aan de verkeerde speler de laatste ontbrekende kaart vraagt. De speler die deze laatste kaart wel in zijn hand heeft kan, als hij aan de beurt is in één keer de drie kaarten vragen en een kwartet vormen.
Dus het blijft opletten wie welke kaarten vraagt.
Zo gaat het spelletje door totdat alle kwartetten zijn gemaakt en de speler met de meeste kwartetten heeft gewonnen.
Vaak wordt als variant (of als je met 2 spelers speelt) gebruik gemaakt van een pot kaarten waarbij niet alle kaarten opgedeeld worden maar er een stapeltje kaarten overblijft. Als de speler aan wie een kaart gevraagd wordt, deze niet heeft, dan neemt de vrager de bovenste kaart van de pot en gaat de beurt over naar de andere speler. Hierdoor komen er dus steeds nieuwe kaarten in het spel en kan een speler die een gevraagde kaart eerst niet had, deze even later wel in zijn hand krijgen.
Een variant die ik vroeger speelde was om meerdere kwartetspellen door elkaar te schudden zodat je naast de serie en de kaart ook het kwartetspel moest vragen. Soms wel met 10 verschillende kwartetspellen waardoor een potje kwartetten opeens van zo'n 20 minuten kon oplopen naar zo'n 2 uur.
Grappig hè, dat een kaartspelletje dat eigenlijk zo simpel is zo ontzettend populair is en waarschijnlijk al een paar honderd jaar in Nederland gespeeld wordt!
En nog iets leuks. Met de technieken van tegenwoordig is het heel eenvoudig (en niet meer zo duur) om een eigen kwartetspel te ontwerpen en te laten drukken.
Kijk bijvoorbeeld eens op Kwartetcadeau of eenfotocadeau waarbij je foto's gebruikt om een kwartetspel samen te stellen.
Leuk voor een verjaardag, bruiloft of een nieuwe manier om je vakantiefoto's te laten zien!
mijn eerste kwartetspel |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten